Logo Background RSS

‘t Stalleke van Rinnegelst

  • Op de ‘platse’ van Reningelst , straalt een levensgrote stal de kerstboodschap uit, vredig naast het monument voor de lokale slachtoffers uit beide Wereldoorlogen. Elk jaar springen een tiental stalknechten vroeg uit de veren om deze adventsklus te klaren.
    In 1984 timmerde het plaatselijke brandweerkorps een eerste exemplaar in elkaar op vraag van toenmalig pastoor Sylvain Rouseré. Met de zegen van zijn opvolger pastoor Ignace D’Huvettere (+ 2007) kreeg deze kerststal in 1994 een push-up met nieuwe uitbouw. Timmerman André Sohier zorgde dat de Heilige Familie ‘ J.M.J.’ vanaf 2012 warm gezelschap kreeg van een moederschaap, een os en een ezel. Een handvol led-kerstbomen - geweven uit Poperingse hopperanken - stralen sedert 2014 extra warmte over het dorpsplein uit. In 2019 en 2020 werd de stal niet opgetrokken, wegens grote vernieuwingswerken in de dorpskern.
    Vaste werfleider Gino Capoen overleed onverwacht op 20 april 2017 aan een hartfalen. Bouwvakker Geert Verdonck leidt voortaan vakbekwaam de assemblage van deze ‘noodwoning’. Stal’meester’ Paul Hoornaert ontfermt zich herderlijk over de ‘ingrediënten’.
    Weekendgasten, toevalllige passanten en inwoners appreciëren met brede smile de pure eenvoud en symboliek die ‘t Stalleke van Reningelst uitstraalt. Tijdens de kersttijd fungeert deze ‘refuge’ als doorgangshalle tot de kerk of als schuilhuisje.
    Indoor de kerk heet een kleinere, soortgelijke stal jou kerstsvriendelijk welkom. ” En den entree is gratis “, inviteert coördinator Jan Descamps namens het parochiaal team Sint-Vedastus. (tekst HoPa)

Geef een reactie.