Logo Background RSS

Toneelkring ‘De Vlaamsche Vrienden’ reeds 13 keer actief in Hoppestoet.

 • Bert Lemahieu, Eddy Huys en Geert Vanhoucke (zittend v.l.n.r.) spelen al sinds 1978 ononderbroken mee op de brouwerswagen, dit jaar aangedikt met Danny Lefebvre en Freddy Huys aan de aloude roerkuip. (foto HoPa)

  Acteren tussen pot en bierkuip.
  Zondag 21 september nam de Reningelstse toneelkring ‘De Vlaamsche Vrienden’ voor de 13de keer deel aan de Hoppestoet in Poperinge. Bert Lemahieu (56), Geert Vanhoucke (57) en Eddy Huys (59) waren er evenveel keer bij om hun edel gelegenheidsbier uit het wielerdorp in de Hoppestad te promoten.
  In september 1978 werd voor de Hoppestoet een nieuwe paradewagen ‘d’ Oude Brouwerij’ opgezet. Hiervoor vroeg Stad Poperinge bijstand van brouwer Jozef Six uit Reningelst. Brouwer Six stelde zijn voorwaarden en nam de inrichting van deze wagen op zich. Deze werd ingekleed met heel wat attributen uit zijn brouwerij: biertonnen, gisttonnen, koperen pomp, koperen buizen, koperen kannen en potten. In het midden van de wagen stond de houten roerkuip met twee roerstokken. Smid André Vandromme uit Reningelst poetste alle koperen onderdelen op en monteerde de volledige wagen.
  We vluchtten noodgedwongen van de wagen
  Huidig toneelsecretaris Bert Lemahieu weet na dertien deelnames en een veelvoud aan lege bierkruiken nog bakkenvolle anekdotes te tappen. ” Brouwer Jef had vijf brouwersgasten nodig om op zijn paradewagen te acteren. Hij klopte bij onze toneelvereniging aan, die net was opgestart. Eddy Huys, Geert Vanhoucke, Hans Bafcop, Jozef Carbon en ikzelf waren de eerste brouwers. Brouwer Six stond erop dat we echt acteerden op die wagen. Vooraf werd zelfs gerepeteerd. Meester Georges Poissonnier was de leider van ons vijftal en wandelde plichtsbewust de hele stoet mee naast de wagen, terwijl brouwer Six hier en daar in de straten tussen de menigte opdook om te checken of de brouwers het goed deden en deze eventueel bij te sturen. Brouwer Six gaf twee bakken bier mee op de wagen. Het bier werd uit het zicht van het publiek in een grote stenen kruik gesmokkeld. Deze prachtige kruik kan mochten we telkens oppikken bij drukker Herman Bafcop. Zes extra stenen bierpotten kregen we in bruikleen van Edgard Bouche.Vandaag de dag worden deze intacte bierpotten en kruik nog steeds gebruikt. Een anektdote ? Tijdens onze eerste Hoppestoet werd wat te veel van het gerstenat geproefd. Halfweg het traject vluchtten de brouwers noodgedwongen even van de wagen. We pisten clandestien maar letterlijk naast de pot “, geniet Bert steeds van elke deelname.
  Origineel koperwerk verdwenen
  ” Door de jaren heen verdwenen vooral de koperen attributen van de brouwerswagen. Geen mens weet waar die naartoe zijn. Echt jammer ! Enkel de originele roerkuip staat er nog centraal. In 2002 werd de wagen door de Stad vernieuwd maar deze is o.i. voor de brouwers veel minder functioneel om te acteren. Eddy, Geert en ikzelf nemen nu voor de 13de keer ononderbroken deel. Ook Marc Barbez en Rik Vanrobaeys zaliger brouwden enkele keren met ons mee en werden de laatste edities vervangen door Danny Lefebvre en Freddy Huys. Ein prosit en santé op nr. 13 !”
  De Vlaamsche Vrienden vieren dit jaar hun kringfeest op zaterdag 4 oktober met een lekker geheim gehouden verrassingsbezoek om en rond ‘De Stad van het Goede Leven’. (HoPa)

Geef een reactie.